Gubitak je dio života…

Život nije namijenjen da bude miran i stabilan. Kada odbijamo krenuti naprijed ubrzo nam postane vrlo jasno da zapravo idemo u nazad. Odbijajući raditi potrebne korake neminovno nam se desi gubitak vitalnosti pa postanemo neinspirirani, depresivni ili pak anksiozni. Jedna od najbitnijih vještina koju možemo usvojiti u životu je zapravo sposobnost da dobro reagiramo na gubitak i razočaranje. Prvi korak je zapravo odbaciti uvjerenje da kada patimo zbog gubitka nešto nije u redu s nama. Gubitak je dio života koji trebamo osjetiti i proživjeti isto kao i sreću…prosjediti u tišini ili otplakati ali odraditi gubitak i krenuti dalje. Ne ignorirati ga ili sedatirati. Bitno je znati osjetiti osjećaje ali ne reagirati destruktivno po sebe ili druge.

Često nam se dogodi kada odlučimo nešto u životu promijeniti na bolje da nastane kaos. Ali zapravo da bi se rodila nova ja mora umrijeti ona stara. Zar ne? Što znači da mora prvo doći do kaosa kako bi se stvorio novi red. Prva aktivna kreacija uvijek proizlazi iz destrukcije nečeg već postojećeg.

“Onaj koji izgubi svoj život, naći će ga”, Isus

„Svim velikim promjenama prethodi kaos.“, Deepak Chopra

Da bi živjeli punim plućima svoje živote, moramo naučiti odbaciti staro i krenuti naprijed tako da prigrlimo gubitke koje pokušavamo izbjeći. Veze koje nisu to što bi trebale biti, posao koji nas ne motivira i guši. Sve te krajeve pokušavamo izbjeći kako ne bi osjetili bol gubitka. Boli nas čak i kada se odričemo nečega što nije za nas i svjesni smo toga da nije dobro za nas.

Kineska poslovica kaže: “Izgorjela mi je cijela štala ali sada bar mogu vidjeti mjesec.”

Ako si dozvolimo gubitak staroga života, novi nekako uvijek ispadne bolji. Ali mi moramo biti aktivni igrači u odlasku iz starog jer će nas inače život sam stisnuti i onda neće biti tako lijepo kako bi mi htjeli. Ovako iako nemamo kontrolu u novom i nepoznatom barem imamo viziju kamo želimo ići pa će se shodno tome sve i posložiti u tom smjeru.

Ono čemu se odupiremo uporno nas ganja baš zato što ga moramo otpustiti i ostaviti u prošlosti. Potrebna je naša odluka da otpustimo i tada će nestati iz naših života. Riješiti će se nekako…

Gubitak je dio života. Baš kao što imamo tamu i svjetlo tako je i sa gubitkom. Vjerojatno nas dobitak ne bi toliko veselio da nam život nije pun i gubitaka. S jedne strane smrt, a sa druge rođenja…Tama i svjetlo…Kontrasti su svuda oko nas i moramo poštivati i jedno i drugo. No svi su nam gubici zapravo potrebni i dio su našeg puta koliko god se odupirali njima. Life is a roller coaster but the ride is worth living for! Pa sretno nam onda svima usred kaosa gubitaka i životnih razočaranja…

With love,

Martina

 

 

 

Prijavi se na newsletter i besplatno preuzmi prva dva poglavlja moje knjige Balkanska Hurem.